VSO 5

nieuws

 

2017-2018

Een nieuw schooljaar met een nieuwe groepsnaam!!!

VSO 4 heet dit jaar VSO 5.

Wie zitten er allemaal in onze groep? 

Sjoerd, Lisa, Luc, Sanne, Jaimy, Hanna, Lars, Marcel, Alex, Seif en Marchegiani.

 

VENHOF 18 JUNI: verslag geschreven door Lisa

 

sportdag op vrijdag 15 juni:

 

SPORTDAG OP 15 JUNI 2018 door Alex

Hallo allemaal  wij waren vrijdag op de sportdag. Wij hadden eentje met de fiets en ander met auto                                                                           

Wij ging eerst foto maken met de groep en daarna moest we wachten op elkaar  en daarna  koos vertellen over wat we gaan doen en omstebeurt met de vlaggen lopen wij hadden Denemarken vso 5 begon we 1 spel moest we ballon de pion aan het mikken en 2 spel was commando ga zitten even de uitleg bijvoorbeeld ga zitten als je gaat zitten ben je af als iemand zegt commando ga zitten dan mag je zitten. Spel 3 was spekhappen en drinken.

 spel 4 moest we zakken lopen dat houdt in met een iemand je moet in de zak staan spel 5 sprintten met een bekertje water om pionnen heen, en een bal wegschoppen, spel 6 met een spons met water rennen. spel 7 touwtjes trekken

toen gingen we eten, na het eten: spel 8 kogelstoten, spel 9 hindernis lopen, spel 10 :speerwerpen,  spel 11 was verspringen spel 12 hoog springen   en daarna klaar krijgen we een banaan  mediale  het was leuk wij vonden alles leuk

 

 

NIEUWSKRANT 't VSO5 GEZETJE

 Ook dit jaar maken we weer de NIEUWSKRANT waarin verslagen staan van leerlingen over wat we allemaal hebben gedaan in de klas. De eerste is nét klaar voor de herfstvakantie! Veel leesplezier!

 Het is bijna Kerstmis: er is weer een nieuwe Nieuwskrant . En ook voor Carnaval hebben we een nieuwe Nieuwskrant gemaakt!

 Het voorjaar is in volle bloei en de Nieuwskrant van april is alweer klaar. Lees de vele leuke, door leerlingen zelf geschreven artikelen over hobby's, bezoek van oud-leerlingen, alternatieve stakingsdag en nog veel meer!

Op zaterdag 26 mei was iedereen welkom op onze school tijdens de OPEN DAG: KIJK HERMAN BROEREN. In alle klassen was ijverig gewerkt aan een kunstige tentoonstelling. In onze klas was het thema: PICASSO. We hebben ons georiënteerd en zijn aan de slag gegaan met portretten met bijzondere ogen en monden. Marchegiani zei: "Ik ben het wel, alleen een beetje anders...". Ook hebben we ge-experimenteerd met kubisme en een variant op de Guernica gemaakt: DE PUBERNICA. Een indruk van alle voorbereidingen staat in deze Power Point.

 

Koningsdag en impulsrun 20 april: eerst hebben we tijdens de officiele opening van Koningsdag 'fitlala' meegedanst. Daarna hebben we buiten balspelen gedaan en heeft iedereen een mooi portret van zichzelf gemaakt: een koning of koningin!

Daarna gingen de 4 Impulsrenners naar Tegelen... grote rugzakken mee met eten en... water! Want het was een hele warme dag! 

In de klas hebben we een koningslunch gemaakt met lekkere soep en gezonde hapjes. Een heerlijk ontspannen dag en... groot feest toen de Impulsrunners terugkwamen! iedereen had geweldig gerend! Iedereen had een medaille gekregen en Seif zelfs een beker: hij was de op één na snelste renner geweest! En Sjoerd... had honger!

Op 11 april waren veel oudleerlingen op bezoek op onze school. Seif en Alex beschreven wat ze ervan vonden.

Op 22 maart waren Hanna, Lisa en Sjoerd naar de Korendag. Lisa schreef een leuk verslag.

we hebben 2 nieuwe ICT-ers: Luc en Yordi, en Britt, een vervangster geinterviewd.

Seif mocht op 8 maart mee naar een voetbaltoernooi in Horst. Hij schreef een mooi verslag, waarvan een gedeelte hieronder staat. Het hele verslag en meer foto's kun je HIER zien.

"Hallo dames en heren,

Ik wil jullie een verslag typen over het toernooi in Horst, gisteren  hadden we een zaalvoetbaltoernooi in Horst. We hadden op kunstgras gevoetbald. We moesten tegen drie teams Heerlen Heel en Venlo dat waren de tegenstanders waar wij tegen moesten..... 

.... Het ging super goed met iedereen. En het was super leuk. We waren allemaal sportief tegen elkaar en we hielden ons aan de regels. Niemand maakte ruzie met een ander iedereen was rustig. We gingen met de bus mee naar horst. Bij Rick in de bus zaten Berny Rojan Tom Jeroen en Peter. En bij Niek in de bus zaten Danilo Yasmina Chimène Rico Johan Maarten en Dylan.  

 Seif"

Op 9 maart is Marchegiani jarig. Frank, de korfbal- en de brandweerman kwam hem even feliciteren! We hebben die dag heel hard gewerkt in de tuin, bij meneer René.

 ROTS EN WATER

Wat is Rots en Water?                      

Het Rots en Waterprogramma is een psycho fysiek weerbaarheidsprogramma voor jongens en meisjes. Het is een beproefde methode om de eigen weerbaarheid te leren vergroten (geloven in de eigen kracht) en tegelijkertijd anderen respectvol tegemoet te treden. Het wordt onder andere gebruikt om pestgedrag in groepen om te buigen en de sociale omgang naar elkaar te verbeteren. 
Het Rots en Waterprogramma onderscheidt zich van andere sova trainingen doordat kinderen eerst fysiek bezig zijn. Ze ervaren  dingen lijfelijk en van daaruit is er [ zelf ] reflectie , gesprek en besef. 

Lichaamsbewustzijn = zelfbewustzijn = zelfvertrouwen 

De ontwikkeling van de fysieke weerbaarheid is niet alleen doel op zich maar is vooral ook middel om mentale en sociale vaardigheden te ontwikkelen.  Middels het Rots en Waterconcept wordt de balans gezocht tussen de harde, onwrikbare rotshouding versus de beweeglijke, verbindende waterhouding. Beide eigenschappen zijn belangrijk om te ontwikkelen Rots is weten wat je wil [ en niet wil !] en daar voor kunnen staan Water is samenwerken/ communicatie/ inleven.

Het hele artikel met veel meer foto's  staat HIER.

 

gymles op 31 oktober:  wie wint?

 

PROEFJES IN DE KLAS

We hebben alweer veel proefjes gedaan in de klas. Luc en Marcel hebben ons laten zien hoe het kan dat een potlood onder water toch kan drijven en hoe je je naam schrijft als je een papiertje tegen je voorhoofd houdt. Lisa en Lars hebben ook proefjes gedaan: Lisa heeft laten zien dat een ei zowel kan drijven als kan zinken.... Ook Lars heeft een proefje gedaan: wat gebeurt er met een gummibeertje als je dat in water legt? Hij heeft zijn proefje zelf bedacht en gummibeertjes meegebracht. Sanne en Hanna: Sanne heeft laten zien hoe zout, dat in water is opgelost, er na 2 dagen uitziet als je het in een bakje giet en het water laat drogen. Hanna heeft bladeren laten vallen: van grote hoogte....  Alex heeft een balletje laten zweven en Marchegiani heeft een bootje gevouwen... met storm op zee! Alleen het hemd van de kapitein werd teruggevonden. Sjoerd heeft een raket laten vliegen, buiten, en Jaimy heeft iedereen uitgedaagd om met één hand een eitje kapot te knijpen. Een eitje toch? Marcel deed een proefje met ballonnen en vuur. Luc heeft nét voor Sinterklaas een pepernoot, die op een kaart lag, in een glaasje laten vallen, zonder die aan te raken, en Lisa heeft een bakje water gemaakt dat tegelijk warm en koud was... Hanna  toverde met kleuren. Alex liet rijst springen: echt waar! Sanne heeft een ballon in de diepvries gelegd, Marchegiani blies bellen in bellen... een echte Belle-makers dus! en Sjoerd heeft zijn polsslag gemeten in rust en na een minuut hard rennen. Jaimy had zelf een proefje gevonden met regenboogsnoepjes. Heel mooi! We hebben ook een klasse-proef gedaan: kun je door een A4 tje stappen? Marchegiani heeft het geprobeerd! Ook Marcel, Lars en Luc hebben weer proefjes uitgezocht en gedaan: Marcel heeft een vierkante zeepbel gemaakt, Lars heeft water omhoog laten stromen en Luc heeft verrassende effecten bereikt met een flesje cola en wat melk. Lisa en Seif: Lisa heeft een beker water in de diepvries gezet en Seif fluisterde in een beker met een lang touw eraan. Hanna bedacht dat ze een duikboot wilde maken van een rietje met kneedgum. Alex houdt veel van voetbal, en heeft zelf een voetbal gemaakt van een ballon! Sjoerd  liet ballen stuiteren en Marchegiani bedacht samen met Jaimy een proefje over een ei in de fles. Spannend!!! Marcel maakte een regenboog met een plantenspuit en Lars wilde alternatieve stroom opwekken met een ciroen. Resultaat: een mooi blinkende stuiver! Luc heeft een paperclip betoverd. Lisa  heeft stroop, water en olie gemegd en in de diepvries gezet (tuurlijk!) en daar een uitgebreid verslag van beschreven  en Jaimy bedacht een proefje met een pingpongbal. We kregen tijdens dit proefje bezoek van......? Marcel heeft haar geholpen bij het verslag. Seif  heeft een ballon in de vriezer gedaan en het effect bekeken en ebschrevene en Hanna  maakte een mini-tekenfilmpje.

Onder de namen staan de verslagjes van deze proefjes.

 

 

  QUESTION-TIME

tijd voor bijzondere vragen

waar we eindelijk een antwoord op willen krijgen  

Marchegiani vindt vuurwerk prachtig, maar ook wel spannend.  Als hij ergens een knal hoort denkt hij aan vuurwerk. Wie zou ons meer kunnen vertellen over het veilig omgaan met vuurwerk? Brandweerman Frank, de korfbaltrainer van Jaimy, was op 16 november in de klas. Hieronder staan wat foto's en het verslag staat HIER. Lisa maakte  ook een verslag: zéér spannend!!!

 

QUESTION-TIME

tijd voor bijzondere vragen

waar we eindelijk een antwoord op willen krijgen  

We hebben al veel informatie over afval scheiden gekregen van de gemeente Roermond, maar nu hadden we een vraag over het scheiden van afval op onze speelplaats.

KAN HET AFVAL VAN DE SPEELPLAATS OOK GESCHEIDEN WORDEN INGEZAMELD?

We zijn op 8 december op bezoek geweest op de Praktijkschool Roermond, waar we samen hebben gekeken naar de groen-werkzaamheden en naar hun prullenbakken. Verslag staat hier.

 

Lisa: We liepen naar de praktijkschool Naar meneer Gerben. En toen liepen we en het was erg koud en toen zei meneer Gerwen  we moeten naar het tuinlokaal . Dus die gaf een rondleiding oftewel Ilona we  liepen naar de tuinkas en daar stonden veel bloemen en daar waren we als 2de  als 1ste waren we  bij het tuinlokaal gaan zitten en als 3de waren we naar  buiten naar de prullenbakken  geweest en toen we prullenbakken kijken   En die waren anders als die van ons:

zullen we samen nadenken hoe het afval buiten op de speelplaats gescheiden kan worden?  

En we hebben       en  veel dingetjes gezien daar   en we gingen met de auto en lopen 1 groepje ging met de auto dat waren lars Hanna En alex en Mirana  de chauffeur was René 1 groepje ging lopen. Dat waren Lisa Gondeke Sanne en Ilona, Luc en Marcel   en we hebben koude benen en het bovenbeen was vooral koud en het was 22 minuten lopen  Brr koud en toen was ik heel erg nat en bevroren 

 

 

 

 

 

Judowedstrijden

7 kinderen van Herman Broeren School hebben G judo wedstrijd gehad bij judo verenging kai in sho. Het was zeer zeker een top dag want die kinderen hebben zich heel erg geamuseerd!

   

We zijn begonnen met een warming up. Daarna gingen we valbreken met tweetallen die niet van je eigen club waren maar van een andere club, dat ging allemaal heel goed.

   

Toen waren de wedstrijden begonnen. De kinderen die wonnen zijn:

* Rinke 1ste * Jaby 1ste * Andy 1ste * Chimène2de * Hissan 3de  * Lorenzo 3de * Marcel 3de

   

Ze hebben natuurlijk allemaal goed hun best gedaan!

Chimène

 Nieuws over gymmen van VSO5 bij Nol Hoffman:

   

 

Verslag geschreven door: Chimène Kennis

"We gaan een keer in de maand op vrijdag middag naar Nol dan gaan we zelfstandig met de fiets en de kinderen die dat niet kunnen gaan met de auto.  Als we daar zijn gaan we ons omkleden en gaan we sporten we doen daar eigenlijk conditie training en voor je spieren en ook heel veel rennen en als de kinderen ook goed hun best doen een keer in de zoveel tijd krijgen de kinderen die heel goed hun best hebben gedaan een mediale of iets wat ze kunnen winnen. "

Lees hier het volledige verslag.

 

 

 

HORECA

 

 Marilien en Sten volgen bij Petra-van-de-keuken de cursus: horeca-bediening.

 

De 2 super-cursisten hebben de tafel professioneel gedekt voor een etentje met bestuur en onze directeur. Zo smaakt elk eten héérlijk!