VSO 5

nieuws

 

2017-2018

Een nieuw schooljaar met een nieuwe groepsnaam!!!

VSO 4 heet dit jaar VSO 5.

Wie zitten er allemaal in onze groep? 

Sjoerd, Lisa, Luc, Sanne, Jaimy, Hanna, Lars, Marcel, Alex, Seif en Marchegiani.

 ROTS EN WATER

Wat is Rots en Water?                      

Het Rots en Waterprogramma is een psycho fysiek weerbaarheidsprogramma voor jongens en meisjes. Het is een beproefde methode om de eigen weerbaarheid te leren vergroten (geloven in de eigen kracht) en tegelijkertijd anderen respectvol tegemoet te treden. Het wordt onder andere gebruikt om pestgedrag in groepen om te buigen en de sociale omgang naar elkaar te verbeteren. 
Het Rots en Waterprogramma onderscheidt zich van andere sova trainingen doordat kinderen eerst fysiek bezig zijn. Ze ervaren  dingen lijfelijk en van daaruit is er [ zelf ] reflectie , gesprek en besef. 

Lichaamsbewustzijn = zelfbewustzijn = zelfvertrouwen 

De ontwikkeling van de fysieke weerbaarheid is niet alleen doel op zich maar is vooral ook middel om mentale en sociale vaardigheden te ontwikkelen.  Middels het Rots en Waterconcept wordt de balans gezocht tussen de harde, onwrikbare rotshouding versus de beweeglijke, verbindende waterhouding. Beide eigenschappen zijn belangrijk om te ontwikkelen Rots is weten wat je wil [ en niet wil !] en daar voor kunnen staan Water is samenwerken/ communicatie/ inleven.

Het hele artikel met veel meer foto's  staat HIER.

 

gymles op 31 oktober:  wie wint?

 

NIEUWSKRANT 't VSO5 GEZETJE

Ook dit jaar maken we weer de NIEUWSKRANT waarin verslagen staan van leerlingen over wat we allemaal hebben gedaan in de klas. De eerste is nét klaar voor de herfstvakantie! Veel leesplezier!

Het is bijna Kerstmis: er is weer een nieuwe Nieuwskrant klaar. En ook voor Carnaval hebben we een nieuwe Nieuwskrant klaar!

We hebben alweer veel proefjes gedaan in de klas. Luc en Marcel hebben ons laten zien hoe het kan dat een potlood onder water toch kan drijven en hoe je je naam schrijft als je een papiertje tegen je voorhoofd houdt. Lisa en Lars hebben ook proefjes gedaan: Lisa heeft laten zien dat een ei zowel kan drijven als kan zinken.... Ook Lars heeft een proefje gedaan: wat gebeurt er met een gummibeertje als je dat in water legt? Hij heeft zijn proefje zelf bedacht en gummibeertjes meegebracht. Sanne en Hanna: Sanne heeft laten zien hoe zout, dat in water is opgelost, er na 2 dagen uitziet als je het in een bakje giet en het water laat drogen. Hanna heeft bladeren laten vallen: van grote hoogte....  Alex heeft een balletje laten zweven en Marchegiani heeft een bootje gevouwen... met storm op zee! Alleen het hemd van de kapitein werd teruggevonden. Sjoerd heeft een raket laten vliegen, buiten, en Jaimy heeft iedereen uitgedaagd om met één hand een eitje kapot te knijpen. Een eitje toch? Marcel deed een proefje met ballonnen en vuur. Luc heeft nét voor Sinterklaas een pepernoot, die op een kaart lag, in een glaasje laten vallen, zonder die aan te raken, en Lisa heeft een bakje water gemaakt dat tegelijk warm en koud was... Hanna  toverde met kleuren. Alex liet rijst springen: echt waar! Sanne heeft een ballon in de diepvries gelegd, Marchegiani blies bellen in bellen... een echte Belle-makers dus! en Sjoerd heeft zijn polsslag gemeten in rust en na een minuut hard rennen. Jaimy had zelf een proefje gevonden met regenboogsnoepjes. Heel mooi!

Onder de namen staan de verslagjes van deze proefjes.

 

 

  QUESTION-TIME

tijd voor bijzondere vragen

waar we eindelijk een antwoord op willen krijgen  

Marchegiani vindt vuurwerk prachtig, maar ook wel spannend.  Als hij ergens een knal hoort denkt hij aan vuurwerk. Wie zou ons meer kunnen vertellen over het veilig omgaan met vuurwerk? Brandweerman Frank, de korfbaltrainer van Jaimy, was op 16 november in de klas. Hieronder staan wat foto's en het verslag staat HIER. Lisa maakte  ook een verslag: zéér spannend!!!

 

QUESTION-TIME

tijd voor bijzondere vragen

waar we eindelijk een antwoord op willen krijgen  

We hebben al veel informatie over afval scheiden gekregen van de gemeente Roermond, maar nu hadden we een vraag over het scheiden van afval op onze speelplaats.

KAN HET AFVAL VAN DE SPEELPLAATS OOK GESCHEIDEN WORDEN INGEZAMELD?

We zijn op 8 december op bezoek geweest op de Praktijkschool Roermond, waar we samen hebben gekeken naar de groen-werkzaamheden en naar hun prullenbakken. Verslag staat hier.

 

Lisa: We liepen naar de praktijkschool Naar meneer Gerben. En toen liepen we en het was erg koud en toen zei meneer Gerwen  we moeten naar het tuinlokaal . Dus die gaf een rondleiding oftewel Ilona we  liepen naar de tuinkas en daar stonden veel bloemen en daar waren we als 2de  als 1ste waren we  bij het tuinlokaal gaan zitten en als 3de waren we naar  buiten naar de prullenbakken  geweest en toen we prullenbakken kijken   En die waren anders als die van ons:

zullen we samen nadenken hoe het afval buiten op de speelplaats gescheiden kan worden?  

En we hebben       en  veel dingetjes gezien daar   en we gingen met de auto en lopen 1 groepje ging met de auto dat waren lars Hanna En alex en Mirana  de chauffeur was René 1 groepje ging lopen. Dat waren Lisa Gondeke Sanne en Ilona, Luc en Marcel   en we hebben koude benen en het bovenbeen was vooral koud en het was 22 minuten lopen  Brr koud en toen was ik heel erg nat en bevroren 

 

 

 

 

 

Judowedstrijden

7 kinderen van Herman Broeren School hebben G judo wedstrijd gehad bij judo verenging kai in sho. Het was zeer zeker een top dag want die kinderen hebben zich heel erg geamuseerd!

   

We zijn begonnen met een warming up. Daarna gingen we valbreken met tweetallen die niet van je eigen club waren maar van een andere club, dat ging allemaal heel goed.

   

Toen waren de wedstrijden begonnen. De kinderen die wonnen zijn:

* Rinke 1ste * Jaby 1ste * Andy 1ste * Chimène2de * Hissan 3de  * Lorenzo 3de * Marcel 3de

   

Ze hebben natuurlijk allemaal goed hun best gedaan!

Chimène

 Nieuws over gymmen van VSO5 bij Nol Hoffman:

   

 

Verslag geschreven door: Chimène Kennis

"We gaan een keer in de maand op vrijdag middag naar Nol dan gaan we zelfstandig met de fiets en de kinderen die dat niet kunnen gaan met de auto.  Als we daar zijn gaan we ons omkleden en gaan we sporten we doen daar eigenlijk conditie training en voor je spieren en ook heel veel rennen en als de kinderen ook goed hun best doen een keer in de zoveel tijd krijgen de kinderen die heel goed hun best hebben gedaan een mediale of iets wat ze kunnen winnen. "

Lees hier het volledige verslag.

 

 

 

HORECA

 

 Marilien en Sten volgen bij Petra-van-de-keuken de cursus: horeca-bediening.

 

De 2 super-cursisten hebben de tafel professioneel gedekt voor een etentje met bestuur en onze directeur. Zo smaakt elk eten héérlijk!